Είναι ασφαλές το παιδί σου στον παιδότοπο; Οι προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος.

Αν έχεις παιδάκια μετά την παιδική χαρά (ίσως και περισσότερο από αυτήν) ο παιδότοπος είναι το μέρος που συχνάζετε τις περισσότερες ημέρες. Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ψάξαμε και βρήκαμε τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος για τους παιδότοπους και σου τις παρουσιάζουμε μια – μια.

Πριν ξεκινήσουμε να θυμήσουμε πως στον παιδότοπο ακόμη κι αν υπάρχει άτομο που απασχολεί τα παιδάκια, η παρουσία του συνοδού είναι επιβελημμένη.

#1 Υπάρχει πινακίδα με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες;

Στον παιδότοπο πρέπει να υπάρχουν ευδιάκριτες και ευανάγνωστες πινακίδες με πληροφορίες σχετικά με την άδεια λειτουργίας του παιδότοπου, τις απαιτήσεις των μέτρων προφύλαξης των παιδιών από τη χρήση των παιχνιδοκατασκευών, το όνομα και το επώνυμο του υπεύθυνου του παιδότοπου και τηλέφωνο επικοινωνίας, τον αριθμό τηλεφώνου Πρώτων Βοηθειών και της κατά τόπο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την απαγόρευση καπνίσματος εντός του παιδότοπου.  Επίσης ο χώρος απαιτείται να είναι πλαισιωμένος σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ).

#2 Πόσο χώρο έχουν τα παιδάκια για να παίξουν & πόσες τουαλέτες υπάρχουν;

Το εμβαδόν του παιδότοπου θα πρέπει να είναι ανάλογο με τον αριθμό των παιδιών (τουλάχιστον 2 τ.μ. ανά παιδί) και το είδος των παιχνιδιών. Πρέπει να υπάρχει μια τουαλέτα και δύο νιπτήρες ανά 25 παιδιά, αποκλειστικής χρήσης από αυτά

Τι πρέπει να προσέξετε, όταν πάτε το παιδί σας στον παιδότοπο!

#3 Πόσοι παιδαγωγοί υπάρχουν και πόσα παιδάκια έχουν υπό την επίβλεψή τους;

Ο υπεύθυνος του παιδότοπου οφείλει να απασχολεί τουλάχιστον ένα άτομο ανά 25 παιδιά, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την επίβλεψή τους, θα διαθέτει βιβλιάριο υγείας και δεν θα έχει καταδικασθεί για σοβαρά αδικήματα

#4 Ο κλειστός παιδότοπος έχει χώρο αναμονής για τους γονείς; Μήπως βρίσκεται σε υπόγειο;

Ο κλειστός παιδότοπος οφείλει να διαθέτει διακριτό χώρο με τις παιχνιδοκατασκευές και τα παιχνίδια για την ψυχαγωγία των παιδιών και διακριτό χώρο αναμονής των συνοδών. Ειδικότερα στον κλειστό παιδότοπο, ο χώρος ψυχαγωγίας δεν επιτρέπεται να βρίσκεται σε υπόγειο χώρο

#5 Έχουν τηρηθεί οι κανόνες ασφαλείας;

Στο χώρο του παιδότοπου πρέπει να παρέχεται ασφαλής πρόσβαση και παραμονή των παιδιών, να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στο είδος και ύφος των κιγκλιδωμάτων (όπου υπάρχουν), σε ανοίγματα των παραθύρων, στις τζαμαρίες του χώρου ψυχαγωγίας (τα τζάμια θα πρέπει να είναι ασφαλείας ή οπλισμένα ή υπενδεδυμένα με ειδική μεμβράνη), στα κλιμακοστάσια και στην ηλεκτρική εγκατάσταση (θέση και είδος ρευματοδοτών και φωτιστικών, ηλεκτρικός πίνακας ασφαλείας κλπ.).

#6 Είναι καθαρός;

Ο χώρος που καταλαμβάνει ο παιδότοπος καθώς και όλος ο εξοπλισμός πρέπει να τηρείται καθαρός με τη χρήση κατάλληλων υλκών και μεθόδων καθαρισμού.

Πηγή:  womenonly.gr